2014-03-30

Glutenfritt helgbak

Sonen har blivit förtjust i ICAs glutenfria morotsbullar och jag tänkte att det kan väl inte vara så svårt att baka. Här är resultatet!
Storebror, som inte har celiaki, sa när han provsmakat "Mamma, få jag äta upp allihop. De var sjukt goda!"  Det värmer i ett mamma-hjärta.
Slängde ihop några glutenfria kladdkakemuffins när jag ändå hade ugnen igång.
Recepten finner ni nedan.



Glutenfria Morotsbullar med havregryn o keso
Ca 14 st

50 g jäst
50 g smör el margarin
4 dl mjölk
1 msk fiberhusk

1 tsk salt
1 ägg
1 stor morot
1 dl keso
3 dl ljus mjölmix
2 dl havregryn
0,5 dl solrosfrön
3,5 dl grov mjölmix
1 tsk salt


Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader.
Riv morötterna. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt hälften av degspadet och rör ut jästen. Tillsätt resten av degspadet och blanda i fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.

Blanda i morötter, keso, ägg och salt.
Blanda i havregryn, mjöl och solrosfrön. Rör ordentligt i ca 5 minuter.

Låt jäsa i 30 minuter.
Klicka ut bullarna på bakplåtspapper. Ta hjälp av två skedar så blir det lättare.
Jäs i 30 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med lite vatten och strö frön ovanpå. Linfrön har jag använt.
Grädda i 225 graders ugn i ca 15 minuter tills bullarna blir gyllenbruna.

MUMS!


Kladdkake-muffins glutenfria
Ca 14 st


2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
2 dl fin mjölmix
100 g smält smör

Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och bakpulver.
Rör ner mjölmix och smöret.
Häll upp i muffinsformar, halva formen är lagom.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 8 min. Prova med en sticka. Det ska vara lite kladdigt på stickan.

Lycka till!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar